KDAJ MORAMO BITI ZARES VZTRAJNI?

Ja, če karkoli želimo doseči, je potrebno biti vztrajen, kar pa ne pomeni, da moramo vztrajati v vsem, kar nam pride na pot ali iti z glavo skozi zid. Večji del svojega življenja sem bolj ali manj natančno vedel, kaj me čaka in v čem moram vztrajati, če želim priti do cilja, ki naj bi me osrečil (a me ne).

Vse to se je spremenilo, ko sem v službi dal odpoved in prvič v življenju imel svobodo, da počnem, karkoli si želim.

S to odločitvijo se je pred mano pojavil velik izziv. Nisem vedel, kaj točno bom počel, in zato od te svobode ni bilo kaj veliko, kajti um mi je neprestano mlel in svetoval, kaj in kako bi se vsega skupaj moral lotiti. Njegov modri nasvet je bil, naj počnem to, kar so počeli ljudje, ki so uspešni na področju, kjer bi rad deloval in da naj v tem vztrajam, kajti le tako bom prišel do želenega rezultata. Z drugimi besedami, naj kopiram pot drugih in s časom bodo gotovo prišli tudi rezultati.

A temu ni bilo tako, bil pa sem polno zaseden s stvarmi, ki bi jih “moral” narediti.

Počel sem stvari, ki mi jih je narekoval razum in opustil vse, kar sem rad počel, ker preprosto nisem imel časa za karkoli drugega. Kljub temu da ni bilo rezultatov, in da sploh nisem tako zelo užival v stvareh, s katerimi sem se ukvarjal, sem vztrajal. Ker ni nič kazalo, da se bo kmalu karkoli spremenilo, sem v projekt vložil še več dela in denarja ter se celo izoliral od okolice. Še sreča, da imam psa, ki me je redno spravil na zrak, sicer me sploh ne bi bilo več iz hiše.

Ta vztrajnost je dala rezultat, a ne takšen, kot sem si ga želel.

Vztrajnost mi je pomagala doseči, da sem zelo očitno plaval proti toku in zaradi tega stal na mestu. Če ste že kdaj plavali proti toku dobro veste, koliko energije gre samo za to, da ostanete na mestu, kaj šele, da bi se premaknili naprej. Tako sem zapravil ogromno živcev, časa in energije, a ko pogledam nazaj, vse le ni bilo zaman! Ta izkušnja me je pripeljala bliže k sebi in me naučila, da se spremembe in nove stvari v življenju lahko zgodijo le, če se toku prepustimo in nehamo boriti z njim. Tok vedno zmaga!

Lekcija te izkušnje:

O vztrajnosti sem se do danes naučil, da je resnično pomembna le v primeru, ko gre za vztrajanje v tem, da plavamo s svojim tokom in da v življenju počnemo stvari, ki nas radostijo. V vseh drugih primerih vztrajnost pomeni delovanje proti sebi, ki prej ali slej vodi v nesrečo in bolezen. Aja pa še to, ljudje, še posebej najbližji, vas bodo gledali postrani in vam poskušali modrovati, kako so s svojo vztrajnostjo zgradili vse, kar vidite. Res so, a to je bilo njihovo plavanje ;). Vi ste na svoji poti.

 

Če vas zanima več o tem, kako plavati s svojim tokom in si ustvariti drugačno resničnost, si o tem lahko preberite TUKAJ.

 

Zaupajte si in sledite svojemu toku!

Uroš