ŽIVLJENJE NE GRE PO PLANIH IN PRAV JE TAKO!

Vsako pomlad me pod mogočno češnjo, ki jo je zasadil še moj nono, zvabi želja po njenih plodovih. In letos, čeprav je češenj le za vzorec, ni bilo nič drugače. Se je pa tokrat zgodilo nekaj presenetljivega. Ko sem v tišini opazoval to ogromno drevo, me je preplavil občutek hvaležnosti. Ta hvaležnost ni bila zaradi sladkih plodov, ki jih daje, ampak zaradi spremembe, ki jo je to drevo naredilo v mojem življenju. Pred leti je namreč bilo prav to drevo ključno, da sem se začel spraševati, če sem v svojem življenju srečen. Padec iz lestve, ko sem ga obiral me je namreč za nekaj tednov prikoval na posteljo in takrat sem ugotovil, da moje življenje ne gre po planu. Zato sem se odločil, da moram nekaj spremeniti in se življenja lotiti drugače. Pustil sem službo, si postavil drugačen plan, ki naj bi me vodil do sreče in ga začel uresničevati. Čeprav stvari niso šle po načrtih se nisem želel predati. Šele, ko je zmanjkalo prihrankov, sem si priznal, da mi je spodletelo in da sledenje planom zame sploh ne deluje. Zakaj ne deluje? Imam teorijo…

Lanskega oktobra se je po spletu okoliščin (in zaradi padca iz češnje) zgodilo, da sem dobil priložnost razviti prototip naprave za gojenje gob. Zaradi občutkov, ki sem jih imel, sem se odločil ta izziv sprejeti. Moj načrt je bil, da bom dva prototipa sestavil v 2, maksimalno 3 mesecih. Kupil sem si 3D printer, dal življenje na pavzo in se 110% posvetil temu projektu. Še dobro, da nisem vedel, kaj me čaka! Na projektu sem intenzivno delal več kot 5 mesecev in v tem času zame vikend ni obstajal. Delal sem 10, 12 ur na dan in vse, kar bi lahko šlo narobe, je šlo narobe. Bližnji in znanci so me zadnjih nekaj mesecev spraševali, kako to, da še nisem zaključil. Posledično sem se to začel spraševati tudi sam in začel dvomiti vase.  Da nisem obupal in da sem zdržal tak tempo, sta mi pomagali dve stvari. Delo na sebi in pa študij Human Design-a, oz. BG5-a ki sem ga ravno zaključeval, ko sem sprejel ta projekt. Leta dela na sebi so mi pomagala, da sem ukrotil negativne misli in stres, medtem, ko sem pri Human Designu spoznal, kdo sem in kako sem zasnovan, da delam in sprejemam odločitve. 

(Po Human Designu je vsak posameznik unikaten in posledično je tudi njegov način dela edinstven. Če si želimo v življenju uspeha in zdravja, v resnici nimamo veliko izbire. Potrebno je brezkompromisno živeti svojo unikatnost.)  

Ker sem sprejel odločitev za ta projekt na podlagi tega, kar sem se naučil pri študiju BG5, sem vedel, da sem točno tam, kjer moram biti. Vsi izzivi, ki sem jih doživljal so bili namreč pisani na koži mojemu designu, ki je specializiran za reševanje problemov in učenje s poskušanjem. Celotna izkušnja mi je omogočila zavestno, še v praksi spoznati, kdo jaz sem. Kot bonus pa sem pridobil “know-how” s področja 3D tiskanja, elektronike in programiranja, ki mi bo zagotovo še kdaj prišel prav ;).

In če se vrnem k prvotni misli, da življenje ne gre po planih. Če bi šlo vse po planih, se nikoli ne bi naučil ničesar novega, saj bi neprestano ponavljal iste vzorce. Če na to idejo pogledam nekoliko širše, če bi šlo vse po planih človeštvo verjetno še danes ne bi znalo uporabljati ognja, fermentacije in drugih stvari, ki so se zgodile, ko stvari niso šle po načrtih.

Mimogrede, ta zapis sploh ni šel po planu! Povsem naključno sem med pisanjem prišel do ugotovitve, da življenje ne gre po planih in da je dobro, da je temu tako! Ta zapis mi je dejansko omogočil spoznati nekaj novega o mojem življenju in zakaj že od rojstva nič ne gre po planu. Zaradi takšnih prebliskov obožujem življenje in obenem to vzamem kot potrditev, da sem vedno točno tam, kjer moram biti. Seveda ne bom lagal, da si ne želim, da bi življenje šlo nekoliko bolj po mojem planu. A očitno obstaja nek višji plan in manj, kot se mu upiram, laže mi je in življenje je lahkotnejše.

Če tudi tebe zanima, kako si narejen za delo oz. kako pravilno sprejemati odločitve in kaj je zate ključno za zadovoljstvo, uspeh in mir, izvajam BG5 analize, kjer si lahko pogledamo vse to in še kaj več.