MAGIČNA MOČ (NEIZPOLNJENIH) PRIČAKOVANJ

Niti še ni konec tedna, pa sem že dvakrat videl moč, ki jo nad nami lahko imajo neizpolnjena pričakovanja. Čeprav imamo vedno na izbiro, kako se bomo počutili, pa se v večini primerov, ko se nam ne izpolni želja, počutimo zanič in se vidimo kor žrtev. Razlog za to tiči v trenutni družbi, kjer smo naučeni, da so zunanje okoliščine odgovorne za naše počutje – če vse teče po naših željah, se počutimo dobro, sicer slabo. No, in ker smo naučeni, da se tako odzivamo na zunanje okoliščine, bi kakršen koli drugačen odziv od nas zahteval precej napora in to je razlog, zakaj je tako malo ljudi pripravljenih prevzeti odgovornost za svoje počutje.

Leta dela na sebi so me pripeljala do točke, ko lahko danes zavestno opazujem občutke, ki jih ustvarja tok mojih misli.

Zato vem, da nisem žrtev okoliščin, kvečjemu svojih misli. Seveda to še zdaleč ne pomeni, da se nikoli več ne počutim tako. Ko sem to spoznal, sem postal pozoren na okolico in opazil, da je v Sloveniji biti žrtev kot neke vrste nacionalni šport, za vse so krivi drugi. Problem pri vsem tem je, da naše počutje vpliva na zdravje, odnose, službo in celo obilje. Več o tem, kako stres vpliva na naše telo, si lahko preberete TUKAJ. Izredno me boli, ko vidim ljudi, ki se še ne zavedajo vpliva, ki jih ima njihovo počutje na življenje, še posebej, ker vem, da jih od čudovitega življenja loči izredno malo, le nekaj misli v drugo smer. No in ta teden sem imel čudovito priložnost, da sem bil v obeh vlogah – najprej sem opazoval nekoga, ki je trpel zaradi neizpolnjenih pričakovanj, potem pa sem to doživel tudi sam.

Čeprav situaciji nista bili povezani, se je v obeh primerih zgodilo podobno.

Z nekom smo se pogovarjali o svojih željah, ki jih seveda nismo zapisali na papir, še manj pa preverili, ali jih drugi resnično razumejo oz. če so sploh v skladu z njihovimi željami. Še več, v resnici sploh nismo želeli slišati želja in vizij drugih in smo vztrajali pri svojem, v pričakovanju, da se nam bodo drugi prilagodili. V veliko primerih pa gremo še korak dlje. Človeku, od katerega nekaj pričakujemo, svojih pričakovanj sploh ne zaupamo in predvidevamo, da bodo enostavno vedeli, po čem hrepenimo. In kaj se zgodi po tem? Seveda, pričakovanja, ki jih imamo do drugih, niso izpolnjena, počutimo se prevarani, izdani, zavrnjeni, neljubljeni in še kaj bi se našlo. Vsem tem občutkom pa je skupno, da bolijo, da se ob njih počutimo slabo. To vodi v razne zamere, jezo, želje po maščevanju, obsojanju in s časom v začaran krog, iz katerega je izredno težko izstopiti.

In kaj lahko naredimo, da ne bi imeli pričakovanj?

Nič, ker je to nemogoče, saj so pričakovanja eno izmed orodji, s katerimi si ustvarjamo svoje resničnost. Zato, namesto da bi se jim upirali, se jih raje naučimo pravilno uporabljati. Verjetno ste tudi sami kdaj opazili, da ko pričakujete neželeno, se v večini primerov to tudi zgodi. Zakaj ne bi torej naredili obratno, pričakovali nekaj, kar si želite in zaupali, da se bo to zgodilo? Ja, to je povsem drugačen način razmišljanja in pogleda na svet, ki pa ga boste z vajo osvojili. Je pa potrebno, če se želimo osvoboditi bolečin, povezanih z neizpolnjenimi pričakovanji, osvojiti še en, ključen korak. Kdaj in kako se bo to naše pričakovanje, naša želja izpolnila je stvar vesolja in izven našega vpliva. Če to sprejmemo, je to recept za čarobno življenje, ki je na dosegu rok vsakomur, ki prevzame odgovornost za svoje počutje. A ne pozabiti, vaja dela mojstra.

Če pa se že oz. ko pa se boste znašli v vrtincu neizpolnjenega pričakovanja in s tem povezane bolečine, pa si lahko pomagate na naslednje načine:

  • V najkrajšem možnem trenutku, ko se enkrat zaveste, kam vodijo vaše misli, preusmerite pozornost na nekaj, kar v vas ustvarja prijetne občutke. Če ste že preveč misli namenili vlogi žrtve, potem to ne bo delovalo.
  • Poskusite raje pogledati na situacijo iz druge perspektive ali se pogovorite z nekom, ki vas bo vodi do drugačne perspektive, kar bo preusmerilo tok vaših misli.
  • Lahko se poskusite zamotiti z igranjem kakšnega glasbila, igre ali česa, kar zahteva od vas popolno koncentracijo. Ko prenehate s to aktivnostjo obvezno vašo pozornost usmerite na nekaj prijetnega.
  • V primeru, da se neželenih misli še vedno ne morete otresti, potem vam preostane le, da greste spat in se, ko vstanete, potrudite, da svojo pozornost takoj namenite stvarem, ob katerih se počutite prijetno.

Ne obupajte! Usmerjanje svoje pozornosti sprva zahteva precej napora, s časom, pa se boste »ulovili« dovolj zgodaj, da bo že po nekaj minutah preusmerjanja pozornosti, vaše počutje boljše, želja po razmišljanju iz perspektive žrtve, pa bo izginila. Če je uspelo meni, bo tudi vam!

Če vas zanima, kako si lahko zavestno ustvarite življenje, o katerem sanjate, pa si več lahko preberete TUKAJ.

Uroš